2014. augusztus 18., hétfő

A szerecsen és az inge – avagy beszéljünk kicsit az osztrák édességekről!



Várhatóan a világörökség részének nyilvánítja az UNESCO Ferenc József két kedvenc édességét: az ischlert és a császármorzsát. Azonban az osztrák cukrászoknak még rengeteg finomságot köszönhetünk és itt ne csak a Sacher-tortára gondoljunk!

Egyik kedvenc osztrák édességem a „Mohr im Hemd”, azaz az ingbe bújtatott szerecsen

1888. március 14-án mutatták be először Verdi Otello c. operáját Bécsben. Erre az alkalomra alkották meg a fent említett süteményt, a főhős bőrszínére utalva. Az édesség ugyanis úgy néz ki, hogy a csokoládés tészta mini kuglóf alakjában kerül a tányérra, a fehér inget pedig a tejszínhab jelenti. Tökéletes párosítás! És mindennek fényét még egy kis finom, lágy csokiöntet is emeli. 


Mohr im Hemd


Azóta természetesen már sok vita tárgya lett, hogy a sütemény neve politikailag nem korrekt. Ugyanúgy, ahogy nem helyes például Zigeunerschnitzel (cigányszelet) vagy a Zigeunersauce (cigánymártás) elnevezés sem, amit a hannoveri menzákon már be is tiltottak.

De mi lenne velünk, magyarokkal négercsók és cigánypecsenye nélkül? Ugyanígy ragaszkodnak a bécsiek is a hagyományaikhoz, és nem változtatják meg a sütemény nevét a semmitmondó habos-csokoládés sütemény vagy csokis kuglóf nevekre.

Mindenesetre kóstoljátok meg ti is ezt a remek édességet! Az itt található recept alapján könnyen elkészíthetitek. Sütőformát pedig itt találhattok hozzá.

Nálunk tegnap ez volt vacsora után a desszert és nagyon jól esett! ;)

Foto: Pinterest
Online némettanítás: netnemet@gmail.com



További bejegyzések, amik érdekesek lehetnek számodra:

Villámgyors almásrétes recept Németországból
Weihnachtsbäckerei - német karácsonyi sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése